loading...

Saturday, 30 May 2020

6 Cara Mencuci Ikan Yang Masih Beku

Ikan selalu menjadi makanan laut yang terdapat di dalam peti sejuk. Sekiranya anda ingin memasaknya, bagaimana anda mencairkan ikan beku dan membersihkannya dengan betul?

Oleh kerana ikan mentah mencetuskan banyak bakteria jika tidak dibersihkan dengan betul, anda harus berhati-hati ketika mencuci ikan. Sekiranya anda mencuci dengan betul, anda juga dapat menghilangkan bau amis yang menjengkelkan.

Dipetik dari laman Ehow, 6 tips berikut ada cara yang betul untuk mencuci dan membersihkan ikan yang baru dikeluarkan dari peti sejuk. Mari kita lihat!

Cairkan ikan

Keadaan ikan yang membeku ketika keluar dari peti sejuk hendaklah dibiarkan selama beberapa minit. Tujuannya adalah untuk membuat ikan supaya tidak beku dan mudah dimasak.

Bilas ikan

Setelah ikan tidak lagi beku, segera bilas ikan dengan baik. Jangan tinggalkan kotoran atau darah yang tersisa pada ikan.

Letakkannya di dalam bekas

Setelah dibilas, masukkan ikan ke dalam bekas. Buang sisik ikan dengan perlahan, bersihkan sisiknya dengan bersih.

Gunakan pisau tajam

Gunakan pisau tajam untuk memotong ikan dari insang ke sirip ekor di bawah perut. Awas, jangan terkena tangan okay!

Keluarkan semua organ ikan

Jangan hanya membuang insang, anda juga harus menyingkirkan organ ikan supaya bersih dan tidak berbau amis. Termasuk perut, paru-paru, dan organ lain.

Bilas lagi dengan air yang mengalir

Setelah dibersihkan dengan teliti, jika segera ikan dengan air mengalir. Untuk menghilangkan bau amis, ikan dapat diberi jus kapur dan garam, sebelum dimasak.

Ikan adalah salah satu makanan yang mesti dimasukkan dalam program diet anda. Menurut pakar, ikan kaya dengan beberapa nutrien penting yang penting untuk tubuh anda. Ia mengandungi protein, yodium, pelbagai vitamin dan mineral berkualiti tinggi.

Pada setiap hidangan, pilih lauk ikan dari jenis lauk protein haiwan lain, seperti daging lembu atau ayam. Berikut ini pula adalah empat alasannya seperti memetik lamanThehealthsite.

Mengurangkan risiko serangan jantung dan strok

Berdasarkan beberapa kajian, serangan jantung dan strok adalah dua penyebab utama kematian pramatang di seluruh dunia. Namun, anda mungkin berpeluang untuk mengelakkan risikonya. Caranya ialah dengan menikmati makan ikan segar. Kerana, jumlah asid lemak omega-3 yang tinggi yang terdapat pada ikan sangat bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung anda.

Satu kajian yang berpusat di Amerika Syarikat juga mengatakan, seseorang yang makan ikan secara berkala, kira-kira satu atau lebih hidangan setiap minggu, akan mempunyai risiko 15% lebih rendah terkena penyakit jantung.

Meningkatkan perkembangan otak

Sejak awal, kanak-kanak harus terbiasa makan ikan. Kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi dapat meningkatkan fungsi otak. Di samping itu, terdapat juga asid docosahexaenoic (DHA), yang secara khusus penting untuk menyokong perkembangan otak bayi. Lebih berguna lagi jika wanita hamil dan menyusui boleh memakan ikan untuk menyokong kesihatan otak bayi.

Menghalang penuaan pramatang

Sekiranya anda ingin mengelakkan kerosakan otak yang berkaitan dengan usia, pastikan anda selalu makan ikan setiap hari. Penyelidikan menunjukkan, tabiat makan ikan dapat mencegah penyakit neurodegeneratif yang teruk, seperti Alzheimer. Bukan hanya ini, ikan juga dapat meningkatkan fungsi utama otak anda, yang bertanggungjawab untuk memproses maklumat dan menyimpan memori ingatan.

Mencegah kemurungan

Penyelidikan juga menyebutkan bahawa orang yang suka makan ikan, mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan. Asid lemak omega-3 pada ikan berguna untuk melawan kemurungan. Malah, beberapa kajian juga menyebutkan, ikan adalah ubat antidepresan yang baik dan bermanfaat.

The post 6 Cara Mencuci Ikan Yang Masih Beku appeared first on Aliff Channel.

0 comments:

Post a Comment

loading...