loading...

Saturday, 23 January 2021

5 Bahaya Kentang Goreng, Menurunkan Imuniti Dan Penyebab Strok

Dengar perkataan kentang goreng, pasti ramai yang mahukannya. Ya, kentang goreng adalah makanan ringan yang cukup popular. Ini kerana rasanya yang enak dan sering menjadi peneman setiap masa, terutamanya ketika bersantai.

Tetapi tahukah anda, makan terlalu banyak kentang goreng boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dalam jangka panjang?

Memetik laman Times of India, sebuah kajian yang melibatkan 4500 orang dan telah diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition, makan kentang goreng dapat mengandakan risiko kematian pramatang, jika dimakan lebih dari dua kali seminggu.

Para penyelidik menunjukkan minyak goreng sebagai di sebalik risiko kesihatan dan sedikit pada kentang itu sendiri. Berikut adalah beberapa risiko sekiranya anda makan terlalu banyak kentang goreng.

Sakit perut

Lemak dicerna lebih perlahan oleh badan daripada karbohidrat dan protein. Oleh itu, kentang goreng tinggal di perut anda lebih lama daripada makanan yang sihat.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal Ultrasound International Open, anda akan mempunyai peluang lebih besar menderita sakit perut ketika makan makanan goreng.

Risiko otak

Mengingat fakta bahawa kentang goreng digoreng dalam minyak terhidrogenasi, di mana mengandungi banyak lemak trans yang meningkatkan kolesterol jahat dan menurunkan kolesterol baik anda. Ini seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

Berdasarkan penyelidikan lain, orang yang mempunyai lebih banyak lemak trans di dalam darah mereka 75 peratus lebih mungkin menghidap penyakit Alzheimer atau demensia.

Menurunkan imuniti

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, makan makanan tinggi lemak dapat merosakkan mikrobioma dengan meningkatkan bakteria yang tidak sihat dan dengan itu menurunkan imuniti anda.

Risiko jantung dan strok

Satu kajian mendapati bahawa makan makanan goreng tiga atau lebih kali seminggu meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami serangan jantung dan strok sebanyak 7 peratus.

Sekiranya orang makan makanan goreng setiap hari, risikonya meningkat dua kali ganda menjadi 15 peratus.

Obesiti

Apabila makanan digoreng dengan lemak, ia menjadi bom kalori, yang menyebabkan kenaikan berat badan. Satu kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa makan makanan goreng secara langsung berkaitan dengan kegemukan.

The post 5 Bahaya Kentang Goreng, Menurunkan Imuniti Dan Penyebab Strok appeared first on Aliff Channel.

0 comments:

Post a Comment

loading...