Macam mana nak tahu perbezaan kedua-dua jenis tin ikan ni?
Bila nak pilih tin sardin dekat pasaraya, jangan salah ambil sebab ada dua jenis ikan yang digunakan oleh kebanyakan jenama syarikat pengetinan.
Antara jenis ikan yag diproses untuk pengetinan adalah Ikan Sardin dan juga Ikan Mackerel. Kalau salah beli, memang isteri atau ibu boleh moody, ihiks!
Bukan apa, jika perhatikan daripada bentuk tin sama saja saiz tapi kalau di lihat pada warna, perkataan, gambar dan label pada tin, anda akan jumpa perbezaan dua tin ikan ini.
Selain itu, ada lagi perbezaannya. Jom lihat apakah perbezaannya.
- Cara proses
Malah, perbezaan kedua-dua jenis ikan tin bukan saja pada luaran tapi bahan pemprosesan pun berbeza.
Mana tidaknya, Ikan Mackerel dan Ikan Sardin bukan berada dalam kumpulan ikan yang sama, sudah semestinya cara proses juga lain.
Kalau proses sama, mungkin salah satu ikan mudah rosak.
- Saiz ketulan ikan
Selain itu, perbezaan kedua-dua jenis ikan tin ni adalah saiz dan kuantiti ketulan ikan yang dimasukkan ketika proses pengetinan.
Kalau tin yang lebel ‘ikan sardin’, saiz ikannya agak kecil dan kuantiti lebih banyak iaitu 4 ketul.
Manakala tin yang label ‘ikan mackerel’, kuantiti agak sedikit iaitu 2 ketul saja tapi saiz ikan agak besar.
- Rasa
Kalau sentuh bab rasa kedua-dua jenis ikan ini, sebenarnya lebih kurang je.
Cuma, kita sebagai pengguna boleh buat pilihan sama ada inginkan ketulan ikan yang banyak atau sedikit dan jenis ikan yang ingin dimasak.
Selepas ini jangan pelik bila kuantiti ikan dalam tin sikit atau banyak. Selamat membeli-belah!
0 comments:
Post a Comment