Hirisan lemondalam minuman dan makanan semestinya menaikan lagi rasa sekaligus menyegarkan. Lebih lebih lagi tambahan tersebut mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Tapi tahukah hirisan lemon tersebut sebenarnya merbahaya?
Menurut sumber, dalam satu hirislemon terdapat banyak bakteria yang berpotensi menyebabkan penyakit merebak, malah ada yang mengatakan dan menganggap hirislemon sama kotor seperti tandas.
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Enviromental Health pada 2007 menunjukkan bahawa hampir 70 peratus hirislemon yang digunakan di 21 restoran yang berbeza mngandungi 25 mikroba yang berbeza.
Perkara ini berkemungkinan disebabkan lemon tersebut dipegang, dibelek, dipotong dan kemudian dimasukkan ke dalam gelas. Dan jelas sekali kuman merebak dengan mudah melalui aktiviti tersebut.
Oleh itu, elakkan memasukkan hirisan lemon ke dalam minuman anda. Ambil langkah berjaga jaga dengan hanya mengambil jusnya sahaja bukan hirislemon.
Sumber Express.co.uk. Fotokristinamelina.com.
Oleh Razzlyn Rosli.
Terbakor: Ulasan ini hanya perkongsian sahaja dan tidak semestinya melambangkan pendapat peribadi kami. Kami pun pelik jugak tiba-tiba keluar fakta (atau auta) yang macam ni.
Via:Saja Kongsi
Sumber: penhijaudaun
–> Klik jika rasa post ini patut dibuang
Artikel ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog. Sekiranya perkongsian artikel yang dilaporkan disalahertikan kami tidak akan bertanggungjawab. Terima Kasih
0 comments:
Post a Comment