Seorang profesor dari Jepun telah membangunkan prototaip teknologi skrin TV yang boleh dijilat, dan boleh mengeluarkan rasa makanan tertentu.
Paparan skrin yang digelar Taste the TV (TTTV), menggunakan karusel 10 tiub perisa yang disembur dalam kombinasi khusus untuk meniru rasa makanan.
Peranti kemudian menggulung sampel perisa pada filem yang bersih pada skrin TV, yang boleh dijilat penonton untuk dirasa.
Pencipta TTTV, profesor Homei Miyashita dari Universiti Meiji berharap TV pelbagai deria dapat meningkatkan cara orang ramai berhubung dan berinteraksi dengan dunia luar dalam era Covid-19.
“Matlamatnya adalah untuk membolehkan orang ramai mempunyai pengalaman seperti restoran di bahagian lain dunia, walaupun semasa tinggal di rumah,” kata Miyashita memetik Reuters.
Homei Miyashita juga merancang untuk mencipta platform, di mana pengguna boleh memuat turun pelbagai perisa dari seluruh dunia, sama seperti cara memuat turun muzik.
Dia juga telah berbincang dengan syarikat lain untuk membangunkan sensasi yang boleh menghasilkan rasa piza atau coklat pada sekeping roti bakar.
Seorang pelajar Universiti Meiji menunjukkan TTTV kepada wartawan bahawa dia ingin merasa coklat manis. Selepas beberapa percubaan, suara automatik mengulangi arahan dan jet menyembur sampel ke atas kepingan plastik.
“Ia seperti coklat susu,” katanya sambil menjamah dengan lidahnya.
Miyashita dan pasukannya yang terdiri daripada 30 pelajar telah menghasilkan pelbagai peranti berkaitan rasa, termasuk garpu yang meningkatkan rasa.
Dia mendakwa telah membina prototaip TTTVnya sendiri sepanjang tahun lalu, dengan versi komersial tersedia yang menelan belanja sekitar RM3,637 untuk dibina.
Pada masa ini tidak jelas sama ada teknologi sedemikian akan diterima oleh orang ramai, kerana pandemik Covid-19 telah membuatkan orang ramai lebih berhati-hati terhadap menyentuh objek.
The post Profesor Di Jepun Mencipta Skrin ‘Sedap’ Untuk Dijilat appeared first on Aliff Channel.
0 comments:
Post a Comment