loading...

Friday, 6 May 2022

Elakkan Masak Kangkung Tumis Campur 2 Bahan Ini

Kangkung tumis memang hidangan yang biasa dimasak di rumah sebab ianya mudah dimasak dan bahan-bahannya juga sangat mudah.

Namun, masih ramai yang tersilap membuat kangkung tumis di rumah. Anda lihat, ramai yang tidak tahu bahawa bahan yang dicampur dengan kangkung tumis sebenarnya boleh membahayakan.

Puncanya kerana sekarang ini terdapat banyak bahan berbahaya di pasaran. Jom, kita ketahui berikut ini.

Belacan (dengan pewarna merbahaya)

Ilustrasi

Bukan rahsia lagi bahawa kangkung dan belacan adalah kawan terbaik.

Sebab itu, kebanyakan orang suka membuat kangkung sambal belacan di rumah.

Tetapi, tahukah anda bahawa belacan boleh jadi merbahaya jika kita tidak tahu dari mana asal usulnya?

Maklumlah, baru-baru ini ada laporan belacan yang menggunakan bahan pewarna merbahaya, Rhodamin B.

Peniaga biasanya menambah pewarna ini untuk menjadikan belacan kelihatan lebih menarik, merah terang dan kelihatan segar.

Sebenarnya seperti yang kita sedia maklum tadi, Rhodamine B merupakan pewarna pakaian yang sangat berbahaya jika dimakan dan ditelan.

Jangan risau, belacan dengan pewarna ini sebenarnya mudah untuk kita kenali perbezaannya.

Antaranya ialah tekstur kulit udang yang kasar, pewarna merah tidak sekata, merah terang, dan keras.

Belacan yang berkualiti adalah yang berbau segar dan aroma udang pun mesti dapat dirasai.

Dari sudut penampilan, warnanya kelihatan semula jadi, agak kusam dan bukan warna merah terang.

Warna belacan yang terlalu terang boleh menjadi petanda bahawa warna tersebut tidak semulajadi.

Warna makanan kadangkala menjadi tidak cerah atau kusam adalah akibat penggunaan belacan dengan kualiti yang tidak baik.

Satu lagi pertimbangan dalam memilih belacan, belacan mestilah kering, bukan basah.

Belacan yang basah akan mudah tercemar dan tidak selamat dimakan.

Sotong dan ikan masin

Ilustrasi

Ramai juga yang suka menggoreng kangkung dengan ikan masin atau sotong.

Rasanya tentunya jauh lebih sedap kerana aroma dan rasa ikan masin yang menggoda.

Namun, di sebalik kemudahan ketika dihidangkan di meja makan, ada baiknya anda menyemak ikan masin yang ada di rumah.

Sebab, ada ikan masin yang telah dicampur dengan formalin supaya tahan lebih lama.

Berikut adalah ciri-ciri ikan masin formalin yang mesti anda ketahui.

  • Tidak rosak selama lebih dari 1 bulan pada suhu bilik.
  • Tidak dihinggapi lalat
  • Warnanya bersih, cerah, tetapi tidak mempunyai ciri bau ikan masin/kering.

Di samping itu, terdapat ciri-ciri lain yang perlu anda perhatikan dalam ikan masin di rumah.

Perhatikan kualiti ikan masin, adakah ia masih segar, atau berkulat yang boleh menyebabkan keracunan.

Jika ia berbau hapak atau tengik, itu tanda makanan tersebut telah rosak atau tercemar oleh mikroorganisma.

0 comments:

Post a Comment

loading...