Proses mencuci ikan bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan, bagi sesetengah orang.
Bermula dari memotong, membersihkan, dan mencuci ikan, tidaklah boleh dilakukan secara sembarangan.
Jika anda ingin belajar memproses ikan, eloklah anda tahu cara mencuci ikan dengan cara yang betul.
Tips mencuci ikan ini akan memudahkan kita memproses bahan-bahan makanan ini nanti.
Rakan-rakan Aliff Channel perlu menyediakan beberapa bahan dan peralatan.
Sebahagian daripadanya adalah air sejuk dan tisu dapur.
Untuk mencuci ikan mentah, letakkan ikan dalam air, kemudian basuh permukaan ikan dengan bersih.
Selepas itu, keringkan ikan dengan menepuk-nepuknya dengan tisu untuk mengurangkan bau hanyir yang biasanya berpunca daripada pereputan dalam isinya.
Kaedah ini boleh digunakan untuk membasuh keseluruhan ikan, ikan yang baru ditangkap atau ikan yang dibungkus dan yang telah disejuk bekukan.
Penulis kulinari, Harold McGee, menasihatkan supaya tidak lupa membersihkan darah atau organ yang tinggal dari rongga perut ikan ketika mencucinya.
Ikan perlu dibasuh dengan betul kerana ia boleh mengandungi bakteria dan parasit berbahaya, yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.
Terdapat dua perkara yang perlu diambil kira semasa mencuci ikan dengan betul iaitu membuang kotoran kuning dan menjaga kotoran daripada terpercik merata-rata.
Anda mungkin pernah ternampak beberapa tompok pada badan ikan yang dilitupi kotoran kuning.
Kotoran yang terkumpul ini adalah lemak hanyir dan pereputan bakteria.
Untuk itu, pastikan kotoran kuning tidak merebak ke mana-mana ketika mencuci ikan, sama ada terpercik pada pakaian atau di seluruh dapur.
Oleh itu, sebaiknya basuh ikan di dalam sinki kosong di bawah aliran air.
Letakkan ikan berhampiran bahagian bawah sinki tanpa menyentuh permukaan sinki untuk mengelakkan bakteria melekat.
Selepas anda selesai membersihkan ikan, basuh tangan anda dan apa sahaja yang anda sentuh sebelum mula memasaknya.
0 comments:
Post a Comment