loading...

Tuesday, 10 March 2020

Sekarang Minggu Bonanza Sushi! Apa Kebaikan Sushi?

Sushi merupakan makanan tradisional Jepun yakni mengunakan barangan asas seperti nasi dan ikan. Selain itu, makanan seafood juga di sediakan oleh Sushi King. Minggu bonanza adalah minggu dimana pihak Sushi King akan memberi tawaran harga yang murah untuk beberapa hidangan makanan.

Bagi mereka juga, apabila sesuatu makanan laut itu digoreng, khasiat, zat dan proteinnya akan hilang lebih separuh daripada yang asal.

Kepada yang tidak tahu, asal usul sushi ini sebenarnya membawa maksud nasi bercuka. Cuka ditambah pada nasi yang digumpal, kemudiannya akan dibalut bersama dengan ikan, udang, sotong, atau pun rumpai laut.

Ada bermacam-macam jenis ikan yang popular seperti salmon, maguro (tuna) telur ikan, unagi (belut) dan bermacam lagi.

Makanan-makanan laut ini akan dibalut atau diletakkan di atas nasi yang sudah digumpal tadi serta akan diletakkan bersama-sama wasabi. Wasabi ini pula diambil dari pokok wasabi dan rasanya sangat perit. Kita akan merasa keperitan di hidung sekiranya makan wasabi ini.

Untuk orang yang baru bermula untuk berjinak-jinak makan sushi, memang sesuatu yang sangat sukar untuk menyesuaikan diri dengan rasa sushi.

Kita rakyat Malaysia sememangnya terkenal dengan makanan bergoreng dan pedas, jadi apa yang akan kita rasa dengan makan sushi ini sememangnya satu pengalaman yang sangat berbeza.

Cuba anda rasa wasabi yang ummpphhh!!! Rasanya berangat namun hanya jangka waktu yang pendek sahaja.

The post Sekarang Minggu Bonanza Sushi! Apa Kebaikan Sushi? appeared first on Aliff Channel.

0 comments:

Post a Comment

loading...