Salah satu masakan yang sedap (citarasa saya ler..), agak mudah nak disediakan, berkhasiat dan menyihatkan ialah sup.
Hmm… che petua kalau kat rumah kadang-kadang tu tak yah nak susah-susah masak banyak lauk-pauk untuk hidangan keluarga. Kalau dah sibuk sangat tu buat sup jer pun dah cukup. Berselera betul anak-anak makan sup campur ngan kicap.. hehe…
Tapi ada juga sesetengah orang mengatakan sup nie tak semestinya satu jenis hidangan yang menyihatkan… sebab ia banyak lemak. Hmm.. betul gak tu kerna kalau korang perasan bila sup tu sejuk jer mula ler namapak macam satu lapisan lemak terapung…
Haa… sebenarnya itulah juga caranya kalau kita nak buang lemak sup. Lepas masak sup tu, memula biar ia menyejuk sendiri dahulu… Bila dah agak lama sikit, letk sup tu kat dalam peti ais pula supaya ia lebih cepat sejuk.
Setelah beberapa lama, lemak pasti akan mula kelihatan kat lapisan atas sup tu. So, ambil lah sudu atau senduk dan ceduk untuk buang lemak tu. Jadi sup tu takde lah banyak sangat lemaknya.
Sumber Petua Tradisional
0 comments:
Post a Comment