Mungkin sudah menjadi kebiasaan kita membasuh telur sebelum dimasukkan ke dalam peti ais atau dimasak.
Namun, tahukah anda bahawa mencuci telur sebelum memasak adalah tidak digalakkan?
Mungkin bagi korang yang dah biasa basuh telur memang tak percaya. Adakah anda tertanya-tanya mengapa?
Rupanya, USDA (Jabatan Pertanian Amerika Syarikat) telah membuat peraturan khas mengenai mencuci telur.
Memetik Times of India, apabila anda mencuci telur apabila anda pulang ke rumah, air akan menghilangkan lapisan pelindung semula jadi yang dipanggil ‘kutikula’ dari permukaan kulit telur.
Lapisan minyak mineral yang boleh dimakan ini disalut apabila telur dihasilkan oleh ayam. Fungsinya supaya tiada apa-apa yang mencemarkan atau menembusi telur.
Jadi menurut pakar, mencuci telur dengan air sejuk atau air mengalir di rumah sebenarnya boleh menggalakkan bakteria masuk ke dalam telur.
Ini kerana apabila telur dicuci, cangkerang atau kulit telur akan memudahkan bakteria masuk, dan boleh mengancam kesihatan.
Jadi, bagaimana cara menyimpan telur dengan betul?
Untuk telur terus dari penternak, anda boleh menggunakan air suam dan tidak menggunakan sabun. Di samping itu, jika anda membeli telur dari pasar raya, cuba untuk tidak mencuci telur.
“Jika anda mencuci telur sebelum memasaknya, air boleh menggalakkan bakteria masuk ke dalam telur,” kata Amy Leigh Mercree, pakar kesihatan holistik.
Di samping itu, memetik Reader’s Digest, telur segar dari ladang mempunyai potensi yang lebih besar untuk bersentuhan dengan najis. Walaupun disyorkan untuk tidak mencucinya, cuba basuh dengan air suam dan tidak menggunakan sabun.
Jadi, jika anda masih suka membasuh telur sebagai pelengkap mi segera, cuba sesuaikan dengan tips pakar di atas, ya.
The post Kenapa Telur Tidak Perlu Dibasuh Sebelum Dimasak, Ini Kata Pakar appeared first on Aliff Channel.
0 comments:
Post a Comment