Sebut sahaja tomato, bahan ini biasa diguna sebagai campuran dalam makanan dan salah satu sayuran yang paling banyak digunakan dalam masakan.
Tomato sendiri mempunyai rasa yang sedikit masam tetapi juga sedikit manis.
Sila ambil perhatian bahawa setiap 100 gram tomato mengandungi 20 kalori kalori, 1 gram protein, 0.3 gram lemak, 4.2 gram karbohidrat, 5 miligram kalsium, karotena (vitamin A) 1500 SI, thiamin (vitamin B) 60 mikrogram, asid askorbik.(vitamin C) 40 miligram, fosforus 27 miligram, besi 0.5 miligram, kalium 360 miligram.
Salah satu santapan yang lazat yang diperbuat daripada tomato ialah nasi tomato. Nasi ini mempunyai rasa tomato tersendiri yang cukup lazat.
Ingin tahu, berikut ini cara dan bahan yang perlu disediakan untuk membuat nasi tomato ini.
Bahan:
200 gram beras
5 ulas bawang putih, dicincang halus
2 lobak merah, dipotong kiub kecil
1 tomato, dipotong halus
2 sudu besar pes tomato
400 ml stok ayam
1/2 sudu keicl oregano
1/2 sudu kecil selasih
1 sudu kecil serbuk paprika
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menggoreng
1/2 dada ayam, dibelah
1 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
600 ml minyak untuk menggoreng
1 biji telur, dipukul
100 gram tepung gandum
200 gram serbuk roti, kasar
Cara membuat nasi tomato (rice cooker):
Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan lobak merah dan pes tomato. Masukkan beras, oregano, basil, tomato, dan lada.
Tuangkan pati ayam dan garam. Tekan butang masak pada periuk nasi, masak sehingga nasi masak.
Cara membuat chicken katsu:
Salutkan bahagian dada ayam dengan bawang putih, garam dan lada sulah. Kemudian biarkan ia berehat selama 15 minit.
Celupkan dada ayam ke dalam tepung, angkat. Celup dalam telur, kemudian salutkan dalam serbuk roti. Panaskan minyak, gorengkan ayam katsu.
Goreng sehingga daging ayam masak dengan api sederhana. Hidangkan katsu ayam dengan nasi tomato yang dimasak.
The post Resipi Membuat Nasi Tomato dan Katsu Ayam Yang Sedap appeared first on Aliff Channel.
0 comments:
Post a Comment